
ŞİRKET SATIN ALMA VE BİRLEŞMELERİ

Ulusal ve uluslararası birleşme ve devralmaları ile joint venture olarak bilinen ortak girişim anlaşmaları kurulması süreçlerinde muhtelif sektörlerde faaliyet gösteren çok sayıda şirkete hukuki destek vermektedir.
BERTAN, gerek alıcı gerekse satıcı tarafında yer alan ulusal ve uluslararası şirketler için, satın alma sürecini ilk aşamadan kapanış sonrasına kadar takip etmekte ve mevcut süreci şirketler için akıcı ve sade bir şekilde sürdürmeleri noktasında hukuki destek sağlamaktadır.
Bilindiği gibi, şirket birleşme ve devralmaları gibi büyük ölçekli projelerde, muhtemel ihtilafların öngörülebilmesi ve alınabilecek önlemler, çözüm yolları üretilmesi, uygulanacak hukukun tespiti gibi hususlar kritik öneme sahiptir. BERTAN, geniş Türk Hukuku bilgisini her işlemin gereklerine uyarlayarak önleyici hukuk hedefini şirket birleşme ve devralma ile joint venture işlemlerinde de uygulamayı ilke edinmiştir.
Şirket satın alma ve birleşmelerinde süreç, tarafların satış görüşmeleri ile başlayarak ön hukuki incelemelerin (“due diligence”) yapılması, hisse satış sözleşmesi başta olmak üzere ilgili sözleşmelerin düzenlenmesi, sözleşme görüşmelerinin sürdürülmesi ve satışın ya da birleşmenin tamamlanabilmesi için gerekli Yönetim Kurulu ve Genel Kurul kararlarının alınması ofisimiz koordinasyonunda sağlanmaktadır. İlgili şirketin tabi olduğu özel mevzuat hükümleri çerçevesinde gerekli idari ve resmi mercilerden alınması gereken izinlerin tespiti ve takibi, ön koşulların takip ve yönetimi, yeddiemin uygulamalarından anlaşmanın imzası ve kapanışın gerçekleşmesine kadar sürecin tüm aşamalarında BERTAN gereken hukuki hizmeti sağlamayı hedeflemektedir. Şirket satın alma ve birleşme işlemlerinin finansal yönden bir işletmenin yapacağı en büyük yatırımlardan olmasından dolayı risklerin yönetimi ve izlenmesi ayrı bir öneme sahiptir. Bu sebeple sözleşmelerde ve müzakerelerde şirketlerin menfaati en üst düzeyde korunacak şekilde riskler belirlenir; sözleşmeler, olası risklerin şirketlere en düşük düzeyde yükümlülük oluşturacağı şekilde düzenlenir.
Alıcı taraf yönünden, Due diligence bulguları, satışın devam edip etmemesi kararının en önemli etkenlerindendir. Bu nedenle en küçük ayrıntılara kadar şirketlerin durumu, yükümlülükleri ve ihtiva ettiği riskler her bir hukuk alanı yönünden ayrı ayrı incelenip kısa sürede yönetici özeti ve kapsamlı Due Diligence Report hazırlanmakta ve sunulmaktadır. Satıcı taraf bakımından değerlendirildiğinde ise sürecin en profesyonel ve düzenli şekilde, şirket yetkilileri ile işbirliği ve uyum içinde yönetilmesi, alıcının taleplerinin ivedi şekilde yanıt bulabilmesi, şirketin hukuki durumuna tam anlamıyla hakim olunabilmesi ve kapanış sonrası yükümlülükler en önemli noktalardandır.
Görüldüğü üzere, şirket satın alma ve birleşmelerinde Alıcı ve Satıcı tarafların ihtiyaçları büyük farklılıklar arz etmektedir. BERTAN, hem Alıcı hem de Satıcı taraftaki tecrübelerine dayanarak tarafların taleplerini ve ihtiyaçlarını anlayarak hukuki açıdan alıcı ve satıcının ortak noktada buluşabileceği hukuki çözüm önerilerini sunmaktadır.
FİNANSAL YAPILANDIRMA
Yapılandırma Bölümü çok sayıda şahıs ve şirketlere, yeniden yapılandırma hizmetleri sunmaktadır.
Para piyasalarında yaşanan dalgalanmalar ve sektörel gelişimler çerçevesinde şahıs ve şirketlerin dönemsel olarak finansal zorluklarla karşılaşmaları ülkemizde sıklıkla rastlanılan bir durumdur. BERTAN, mevcut sektördeki deneyimi ile bu durumda bulunan şahıs ve şirketler için planlamalara destek sağlayarak çözüm ortağı olmaktadır. Finansal zorluklarla karşılaşan şirketlerin sürekliliği ve ticari faaliyetlerinin devamlılığını saglamak amacıyla sunulan hizmetlerimiz arasında
· Finansal ve hukuksal durum analizi yapmak
· Analiz sonuçlarına göre sağlıklı finansal yapının oluşturulması ve ticari faaliyetin devamı için uygulanacak hukuksal ve mali stratejiyi belirlemek
· Hukuki, vergisel veya cezai müeyyidelere maruz kalmaksızın, belirlenen stratejiler çerçevesinde yapılması gereken iş ve işlemleri organize etmek, yapmak, yaptırmak
· Şahıs ya da şirketin maruz kaldığı dava ve icra takiplerine karşı belirlenen strateji çerçevesinde takip etmek, işlemlerini yapmak
· Şahısların/şirketlerin alacaklılarla yapacakları görüşme stratejisini belirlemek, strateji çerçevesinde görüşmelere iştirak etmek
· Teminat yönetimi
· Şahıs/şirketlerin alacaklılarla görüşmeleri sonucunda varılan mutabakat çerçevesinde imzalanacak protokol/sözleşme çalışmalarına katılmak ve/veya sözleşmeleri hazırlamak bulunmaktadır.
Alacak Yönetimi başlığı altında hizmetlerimiz;
· Alacak takibi başlatmak,
· Takip dosyalarından borçlunun malvarlığı (menkul, gayrimenkul ve diğer hak ve alacakları) üzerine haciz koymak ve akabinde malların satışını gerçekleştirmek sureti ile alacağın tahsilini gerçekleştirmek
· Şahıs/şirketlerin alacaklılarla görüşmeleri sonucunda varılan mutabakat çerçevesinde imzalanacak protokol/sözleşme çalışmalarına katılmak ve/veya sözleşmeleri hazırlamak.
Şahıs ya da şirketlerin borçlularının iflas ya da iflas ertelemesi durumunda olması halinde;
· Alacağın tahsili ve borçluya ödemeye zorlayacak strateji tayini
· İflas ya da iflas ertelemesi davalarına müvekkil adına müdahil olma, strateji çerçevesinde davaları takip etmek
· Borçlunun iflasının açılması halinde alacağın iflas masasına kayıt işlemlerini organize etmek
· Belirlenen strateji çerçevesinde kararlaştırılmış ise alacaklı olarak iflas masasına aday olmak iflas idaresi memuru olarak seçilme halinde iflas tasfiyesini sonuçlandırmaktayız.
